Vissza
Design 16.02.2023

UX és dizájn: Hogyan lehet összehangolni a szép kinézetet a funkcionalitással

Nem kizárt, hogy Ön rendelkezik a világ legszebb webáruházával. Viszont ha a webáruház létrehozásakor nem figyelt az UX-re, előfordulhat, hogy vásárlói nem élvezik a weboldalon eltöltött időt és emiatt nem is rendelnek. Az UX, azaz a felhasználói élmény nagy szerepet játszik a vásárlási folyamatban. Különböző olyan megoldásokról beszélünk, amelyek kedveznek a vásárlónak. Leegyszerűsítve, az olyan weboldalon, ahol a felhasználói élmény figyelembe van véve, a látogató mindent könnyedén talál meg. Ez egy nélkülözhetetlen elem a konkurencia szempontjából. Ha valami nem egyértelmű a rendelés során, a vásárló egyszerűen keres egy hasonló webáruházat és ott folytatja a kívánt termék keresését. Az alábbiakban megtudja, hogy mi hogyan közelítjük meg az UX kérdését és hogyan érjük el azt, hogy az általunk létrehozott vagy kezelt webáruházak minél sikeresebbek legyenek. 

Először is, adatokra van szükségünk

Egy UX designer számára a kreativitás egy szükséges tulajdonság. Azonban sosem szabad csak érzések alapján döntenie. A felhasználói felmérés és adatgyűjtés kihagyhatatlan lépéseknek bizonyulnak egy webáruház létrehozásánál. Amikor a Cityzen webáruház újratervezésével foglalkoztunk, ezekből indultunk ki:

  • Google Analytics elemzés
  • A webáruház interaktív tesztelése
  • Beszélgetések – vásárlókkal és az ügyféllel egyaránt

Ezeknek köszönhetően átfogó képet kaptunk arról, hogy mire van szükségük a vásárlóknak. A megszerzett információk alapján úgy terveztük a webáruházat, hogy mindenkinek megfeleljen.

Bízzon bennünk, de feltétlenül tesztelje Ön is

Az elemzés után kialakítunk egy prototípust, ami elérhető lesz a tesztelésre. Ilyenkor gyakorlatban is kiderül, hogy az általunk tett változtatások tényleg jól működnek. Ha pedig esetleg van bármilyen észrevétele, azokat alaposan átvesszük Önnel. A prototípus tesztelése egy kulcsfontosságú lépés. 

Most pedig beszéljünk magáról a létrehozási folyamatról

Ezek után következik a kreatív része a folyamatnak. Ügyfeleink számára legtöbbször grafikai moodboard-okat hozunk létre, hogy tisztázzuk az elképzeléseket. Az egyeztetések után a testreszabott grafikai tervezéssel foglalkozunk, illetve a kódolással és programozással, a webáruház indítása után pedig a technikai kiszolgálással

A profi webáruházak nem csak a tökéletes sablonról és a termékek megjelenítéséről szólnak. Az UX a webáruházaknak annak az eleme, amely sikeres eredményekhez vezet. Különböző kisebb változtatás, mint mondjuk a gombok ujratervezése, kosár átgondolása, vagy az egyedi szűrő létrehozása vezethet a konverziós arány növekedéséhez. 

Miért is kell ekkora hangsúlyt fektetni az UX-re?

Mi a különbség az UX és az UI között? A UX egy megoldást javasol,hogy  hogyan érdemes működnie egy webáruháznak, az UI pedig a kinézetet és a grafikát foglalja magába. Hogyha ezt a két elemet alaposan átgondoljuk és egymásra hangoljuk őket, akkor nagy valószínűséggel:

  • a vásárlók számára egyszerűbb lesz a webáruház használata,
  • növekedni fog az eladások száma,
  • ismertebb lesz a vállalkozása,
  • gyakrabban fognak Önnél vásárolni, mivel a vásárlók elégedettek lesznek, 
  • növekedni fog a konverziós arány.

Egy jól összehangolt UX és UI kombináció jó alapként szolgál minden egyes sikeres webáruháznak. Mi pedig ezekről gondoskodunk és olyan webáruházakat alkotunk, ahol a vásárlási folyamat egy élmény. Ha Ön is ezek közé szeretne tartozni, forduljon hozzánk.