Vissza
UX 27.11.2023

Gondoskodjon a webáruház UX-jéről: 6 ok, hogy miért érdemes hőtérképet használnia

Hogyan viselkednek a webáruház látogatói? Hova klikkelnek? Milyen termékeket tekintenek meg? És persze a fő kérdés – azt csinálják a webáruházon, amit Ön szeretne, hogy csináljanak? A hőtérképek ebben segítségére lesznek. A felhasználói élmény optimalizálása érdekében mindenképp élnie kéne ezzel az eszközzel.

Mit értünk hőtérképek alatt?

A hőtérképek felvázolják a webáruház látogatóinak a viselkedését. Elemzik a kurzor mozgását, az oldalon való görgetést és a kattintásokat. Minél több kattintás éri egy adott elemet az oldalon, annál élénkebben mutatkozik meg a térképen. 

Ezáltal nagyon hasznos kiegészítője más analitikai eszközöknek, mint például a Google Analytics-nek, amely csak az adatokról tud jelentést készíteni, de magáról a viselkedésről nem. A hőtérképes eszközök segíthetik Önt az UX fejlesztésében, mivel segítségükkel megismerheti a vásárlók viselkedését és a számukra optimális megoldásokkal tud előállni. 

6 további ok a hőtérképek használata mellett

A webáruház hőtérképének elemzése kulcsfontosságú adatokat szolgáltat az UX javításához:

  • Azonosíthatja a kulcsfontosságú területeket: megtudhatja, hogy webáruháza mely elemei vonzzák a legnagyobb figyelmet. Vajon a termékek, a különleges ajánlatok vagy az értékelések azok? A hőtérképek megmutatják, hogy a vásárlói a webáruház melyik részeit preferálják.
  • Navigáció optimalizálása: kövesse nyomon, hogyan mozognak a felhasználók a webáruházán, és nézze meg, hogy a webáruház használata könnyű és intuitív-e. A hőtérképek felfedhetik a menü és a navigációs struktúra gyenge pontjait.
  • A konverziós arányok növelése: nézze meg, hogy a CTA (call-to-action) gombjai és űrlapjai valóban jól működnek-e. A hőtérképek segítségével optimalizálhatja az elhelyezést, a színeket és a szöveget a konverziók növelése érdekében.
  • Minimalizálhatja a bevásárlókosár elhagyását: elemezze, hogy a vásárlók miért hagyják el a bevásárlókosarat a vásárlás befejezése nélkül. A hőtérképek segítenek megtalálni az okokat, és megoldásokat javasolnak.
  • A/B változatok tesztelése: a hőtérképek A/B teszteléshez is használhatók. Ha egy oldal két különböző változatát tervezi meg, a hőtérképek segítségével megnézheti, hogy melyik változat vezet jobb felhasználói élményhez és magasabb konverziós arányhoz.
  • Versenyelőny megszerzése: nyomon követheti és összehasonlíthatja webáruházát a versenytársaival. Az UX javítása boldogabb vásárlókhoz és egyértelmű versenyelőnyhöz juttatja Önt.

Milyen eredményeket hozhat az eszköz?

A hőtérképek által szerzett információknak köszönhetően sokkal kedvezőbb formába tudjuk hozni az UX-et, ami a konverziós arány és a webáruház általános teljesítményének növekedésében fog megmutatkozni.

A CityZen webáruház létrehozása során ezért is építettük be a folyamatba a hőtérképeket. Azoknak köszönhetően sok olyan vakfoltot találtunk, ahol a látogatók eltévedtek és eltávolodtak a rendeléstől. Számos UX korrekciót hajtottunk végre az újratervezés során. Mik lettek az eredmények?

  • Az átlagos konverziós arány 63%-os növekedése.
  • A webáruház forgalmának 644%-os növekedése.
  • A teljes átlagos rendelési érték 20%-os növekedése

Természetesen a webáruházak kialakítása során ennél sokkal több eszközt használunk és különböző szempontokból közelítjük meg a projekteket. Bátran forduljon hozzánk, ha segítségre van szüksége, ránk számíthat!